Murupolku-navigointi

Ajankohtaista

Kata Safetyn Janne Rahunen Pohjois-Karjalan pelastusalanliiton hallitukseen

Maakunnallinen pelastusalanliitto toimii kiinteässä yhteistyössä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa kouluttaen, neuvoen ja erilaisia turvallisuusalan tapahtumia ja palveluja järjestäen – vuosittain toiminta tavoittaa lähes 10 000 ihmistä.

Väestönsuojelun sekä säteily- ja paloturvallisuuden asiantuntijayhtiön Kata Safety Oy:n yrittäjä Janne Rahunen on valittu Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton hallitukseen. Rahunen on 7-jäsenisen hallituksen yritysedustaja. Pohjois-Karjalan Pelastusalanliitto on yksi Suomen 13:sta alueellisesta liitosta. Liitot edistävät laajasti yhteiskunnan valmiutta turvata ihmisiä, ympäristöä ja omaisuutta onnettomuuksien ja tuhojen aiheuttamilta vaaroilta. Liitot toimivat yhteistyössä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa. Pohjois-Karjalassa pelastuslaitoksen ja Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton yhteistyö on poikkeuksellisen aktiivista.

Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton monipuolisesta tehtäväkentästä Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton toiminnanjohtaja Heli Koponen nostaa esille pari keskeistä toimintoa.

  • Pohjois-Karjalassa toimii pelastuslaitoksen kumppanina useita sopimuspalokuntia, joissa palo- ja pelastustehtävissä toimii vapaa-ajallaan noin 350 henkilöä. Pelastusalanliitto tuottaa näille henkilöille yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa vuosittain erilaisia koulutuksia sekä järjestötukea.

Vahvaa koulutuksellista yhteistyötä maakunnallinen pelastusalanliitto tekee myös nuorison parissa.

  • Jotta turvallisuusalan toimijoita ensihoitajista palomiehiin riittää jatkossakin, palokuntanuorisotyön merkitys on suuri. Tällä hetkellä nuoristoiminnassa on vuosittain mukana noin 210 palokuntanuorta.

Auttamisen halu motivoi

Kata Safetyn Janne Rahusella on vahva tausta Heli Koposen esille nostamissa tehtävissä. Rahunen lähti palokuntanuorten toimintaan mukaan jo 7-vuotiaana. Yhä edelleen hän toimii myös Reijolan sopimuspalokuntalaisena.

  • Pohjimmiltaan on kyse halusta auttaa ihmisiä. Se motivoi osallistumaan viikoittain harjoituksiin ja olemaan hälytysvalmiudessa iltaisin ja viikonloppuisin. Konkreettista auttamistyötä ja sellaisena oivallinen jatkumo yrittäjyydelle, Janne Rahunen kiteyttää.

Janne Rahunen on toiminut yrittäjänä vuodesta 2016 lähtien. Sähköasentajaksi opiskellut Rahunen toimi sitä ennen teollisuusautomaation ja sähkötarvikkeiden myynnin asiantuntijatehtävissä.

Kansalaisista yrityksiin

Heli Koposen tavoin myös Janne Rahunen painottaa palo- ja pelastusalan nuorisotyön merkitystä. Koulutuksissa kyse on konkretiasta, esimerkiksi ensiaputaidoista.

  • Ensiaputaitoja, turvallisuutta, palomiestaitoja, liikuntaa ja positiivisia yhteisöllisyyden kokemuksia. Toiminnassa mukana olevista nuorista varmasti vain osasta tulee tulevaisuuden turvallisuustoimijoita. Kuitenkin kaikista on mahdollisuus kasvaa vahvoja kansalaisia, jotka uskaltavat auttaa kaveria, kaksikko painottaa.

Pohjois-Karjalan pelastusalanliiton vuotuiseen toimintaan kuuluvat myös esimerkiksi nuorten ja lasten kanssa tehtävä turvallisuuskasvatus, sekä seniorikansalaisten turvallisuusopastus – miten toimia esimerkiksi alkusammutustilanteessa tai millaisin keinoin ikäihmisten asuminen kodeissa saadaan yhä turvallisemmaksi.

Maakunnallinen pelastusalanliitto on myös merkittävä yritysten turvallisuusasioiden kouluttaja. Kuluvan kevätkauden aikana kurssitarjonnasta löytyy mm. väestönsuojan hoitajan kurssi, tulityö- ja työturvallisuuskorttikoulutusta, asuinkiinteistöjen turvallisuushenkilöstön koulutusta, alkusammutusta, hätäensiaputaitoja, yritysten turvallisuuskoulutusta ja pelastussuunnittelua, sekä paloilmoittimen hoitajankoulutusta

Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton hallituksen puheenjohtajana toimii Leena Puhakka (kuntaedustaja, Joensuu). Hallituksen jäsenet ovat Vuokko Väistö (kuntaedustaja, Tohmajärvi), Ilkka Kaartinen (VPK-edustaja, Lehmo), Paula Salomaa (palokuntanaistyön/järjestötyön edustaja, Joensuu), Santtu Vaittinen (VPK-edustaja, Kitee), Jari Piirainen (kuntaedustaja ja sopimuspalokuntaedustaja, Valtimo) ja Janne Rahunen (yritysedustaja).

Lisätiedot:

***

Ajankohtaista nyt

Läsnäoloa ja asennetta

Pitkään peräti uinunut mielenkiinto väestönsuojia kohtaan ryöpsähti keväällä 2022. Ihmisillä oli valtava tiedontarve.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 13.5.2024

Päivämäärä kalenterissa pakottaa mukavasti

Toimitusjohtajana muistan asioiden moninaisuuden ja tapahtumien nopeuden. Elettiin vuotta 2019. Pöydällä oli monta asiaa pohdittavaksi: toimitilakysymys, tuotekehityksen tarve, hallittu kasvu, rekrytoinnit.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 14.3.2024

Kata kuuntelee Keski-Suomea

Itselleni Keski-Suomi on ollut kotimaakunta viimeiset 20 vuotta. Keski-Suomi on ottanut pohjoiskarjalaisen sydämellisesti vastaan. Hyvin on asemoitunut Jyväskylään myös Kata Safety Oy

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 27.2.2024