Murupolku-navigointi

Säteilymittarit

Suomen suosituin säteilymittari KATA DGM-1500 Turva on saanut rinnalleen uuden KATA-mittariperheen jäsenen, KATA® Solon.

Kysy lisää säteilymittareista

KATA Solo säteilymittari

KATA – ajassa asiakasta varten

Helppokäyttöinen ja tarkka KATA DGM-1500 Turva on ollut Suomen suosituin säteilymittari jo yli 30 vuoden ajan. Vuosikymmenten kokemus säteilymittareiden valmistuksesta, tarkastuksista ja huolloista on vahva referenssi; tunnistamme varautumisen tärkeyden, luotettavuuden merkityksen ja asiakkaidemme odotukset.

Kehittyvä säteilyturvallisuus

Suomen säteilylaki uudistui vuonna 2018. Laki pohjautuu EU:n säteilyturvallisuusdirektiiviin. Tavoitteena on suojata ihmisten terveyttä säteilyn aiheuttamilta haitoilta.

Säteilyturvallisuuden, varautumisen ja myös huoltovarmuuden merkitys tulee korostumaan. Vuonna 2020 Kata Safety käynnisti kolmevuotisen säteilymittauksen tuotekehitysprojektin. Projektin ensimmäisessä vaiheessa olemme nyt tuoneet markkinoille uudistuneen säteilymittarin, KATA® Solon.

KATA -Säteilymittarit

KATA® Solo

 • KATA® Solo on tarkka, tehokas ja luotettava
 • Gamma- ja röntgensäteilyn mittaamiseen
 • Mittausominaisuuksiltaan monipuolinen, rakenteeltaan kestävä
 • Uutta on KATA® Solon ergonominen muotoilu ja entistäkin parempi käytettävyys

KATA DGM-1500 Turva

 • KATA DGM Turva-1500 on luotettava ja rakenteeltaan kestävä
 • Gamma- ja röntgensäteilyn mittaamiseen
 • Mittausominaisuuksiltaan monipuolinen
 • Suomen suosituin säteilymittari

Huomio huoltovarmuuteen

Onnettomuus, kriisi, pandemia – turvallisuus ei saa kompastua kriittisten tuotteiden saatavuusongelmiin. Säteilyturvallisuuden kehittämisessä Kata Safetyn ajattelu lähtee asiakkaiden tarpeista ja vastuullisuuden sisäistämisestä.

 • KATA-säteilymittarit valmistetaan omassa tuotantolaitoksessamme Pohjois-Karjalan Ylämyllyllä
 • Asiakkaamme voivat luottaa KATA-säteilymittareiden toimitusvarmuuteen, mittareiden tarkastukseen ja huollon saatavuuteen
 • KATA® Solon myötä olemme siirtäneet myös mittareiden muoviosien tuotannon Joensuuhun
 • Kehitämme KATA-tuotteita ja -palveluja sekä säteilyturvallisuutta edistävää viestintää vahvistaaksemme asiakkaidemme turvallisuutta säteilylain edellyttämällä tavalla

Muista säteilymittarin tarkastus ja kalibrointi

Sen lisäksi, että olemme suomalaisten KATA®-säteilymittareiden valmistaja, tarkastamme kaikki säteilymittarit merkistä riippumatta. Tarkastamme vuosittain yli tuhat säteilymittaria.
Mikäli tarkastuksessa ilmenee puutteita, huollamme KATA®-säteilymittarit tarkastuksen yhteydessä. Tarkastukset ja huollot tehdään tehtaallamme Pohjois-Karjalassa. Tehtaallamme on Säteilyturvakeskuksen myöntämä turvallisuuslupa.

Näin lähetät mittarisi tarkastettavaksi

Ohjekirja: KATA® DGM-1500 Turva

Lataa säteilymittarin suomenkielinen ohjekirja

Lataa

Lainaukset

”Säteilymittari on altistettava säännöllisesti säteilylle.

Mikäli altistusta ei tehdä, säteilynilmaisin voi kuoleutua. Suositeltu tarkastusväli on 5 vuotta”

”KATA®-säteilymittareihin saat meiltä lisäpalveluna myös huollon ja kalibroinnin”

Säteilyn sanastoa

Säteilyn sanastoa

Säteily tarkoittaa energian vapautumista ja etenemistä hiukkasina tai sähkömagneettisina aaltoina. Säteily voi olla ionisoivaa tai ionisoimatonta.

 

Ionisoiva säteily on säteilyä, jolla on niin paljon energiaa, että se pystyy tuottamaan kohtaamassaan aineessa ioneja eli sähköisesti varattuja hiukkasia. Ionisoivaa säteilyä on esimerkiksi gamma- ja röntgensäteily (sähkömagneettinen säteily) sekä alfa-, beeta- ja neutronisäteily (hiukkassäteily).

 

Ionisoimaton säteily ei pysty tuottamaan ioneja. Ionisoimatonta säteilyä on esimerkiksi valo, ultraviolettisäteily, mikroaaltosäteily ja radiotaajuinen säteily.

 

Säteilymittaus tarkoittaa radioaktiivisten aineiden pitoisuuksien tai ulkoisen säteilyn annosnopeuden määrittämistä mittauksin. Radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia seurataan mm. hengitysilmasta, elintarvikkeista sekä maa- ja vesinäytteistä. Säteilymittauksella seurataan myös ihmisten elimistöön joutuneiden radioaktiivisten aineiden määriä.

 

Säteilyannos on suure, jolla kuvataan ionisoivan säteilyn aiheuttamaa terveydellistä haittaa.

Säteilyn sanastoa

Sievert on säteilyannoksen yksikkö, (Sv). Sen kerrannaisyksiköt ovat millisievert (mSv, sievertin tuhannesosa) ja mikrosievert (µSv, sievertin miljoonasosa).

 

Annosnopeudella tarkoitetaan säteilyannoksen kertymisnopeutta. Annosnopeus ilmaisee, kuinka suuren säteilyannoksen ihminen saa tietyssä ajassa.

 

Alfasäteilyn hiukkaset ovat raskaita ja hitaita. Alfasäteily ei läpäise ihoa tai esimerkiksi paperia. Alfasäteily voi aiheuttaa terveyshaittoja vain joutuessaan ihmisenelimistöön hengitysilman tai veden mukana. Alfasäteily on hiukkassäteilyä.

 

Beetasäteilyn hiukkaset liikkuvat liki valonnopeudella. Beetasäteily pystyy tunkeutumaan ihon läpi ja aiheuttaa säteilyaltistusta. Beetasäteilyä käytetään esimerkiksi sädehoidossa. Beetasäteily on hiukkassäteilyä.

 

Gammasäteily etenee valonnopeudella ollen erittäin läpäisykykyistä ja tunkeutuu syvälle kudoksiin. Mikäli gammasäteilyn energia on suuri, sen pysäyttämiseen tarvitaan lyijyä tai paksu kerros terästä tai betonia. Gammasäteilyä käytetään sädehoidossa ja materiaalintutkimuksessa. Gammasäteily on sähkömagneettista aaltoliikettä.

Referenssit

Katso kaikki referenssit

Säteilymittarit – check!

Suuronnettomuus, kriisitilanne, jopa sota. Nämä kaikki ovat tilanteita, joihin Suomen 22 pelastuslaitosta varautuu joka ikinen päivä. Pohjois-Savon ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksissa osa varautumista on kuluvana vuonna ollut säteilymittareiden tarkastus ja huolto. Serviisin kumpaisellekin pelastuslaitokselle tuottaa Kata Safety Oy. Pohjois-Savon pelastustoimen alueeseen kuuluvat Ylä-Savon, Koillis-Savon, Kuopion, Sisä-Savon ja Varkauden seutukunnat. Pelastuslaitoksen alueella toimii noin 30 paloasemaa.  Pohjois-Savon […]

Tutustu referenssiin

Katso kaikki referenssit

Elina Rahunen

Säteilymittarit, säteilyturvallisuus

0400 421 467

Lisätietoja

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.