Murupolku-navigointi

Ajankohtaista

Kansalaisen palokatkovuosi 2023!

Noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiöissä. Yli puolet kaikista taloyhtiöistä on ammattimaisen isännöinnin piirissä. Isännöintiliiton mukaan isännöinnin merkitys kasvaa kaiken aikaa. Suomalainen asuinrakennuskanta vanhenee ja peruskorjaustarve kasvaa. Peruskorjaustarvetta on juuri nyt etenkin 1970- ja 1980-lukujen taloissa, putkiremonttia pukkaa. Ajatus remontista nostaa monelle kylmän hien pintaan. Lopulta ihan syyttä – hyvällä suunnittelulla, ammattitaitoisella toteutuksella ja kohtuullisella rahalla siitä selviää.

Remonttitarpeita mietittäessä harvempi tulee ajatelleeksi paloturvallisuutta. Syytä olisi. Mitenkäs omassa taloyhtiössäni on varauduttu tulipalon varalta? Miten on järkeilty palokatkot? Aika lailla monessa taloyhtiössä ei asiaa ole järkeilty ollenkaan, vaikka palokatkot ovat tulipaloriskin kärjessä.

Edustaako taloyhtiösi tuoreempaa vai vanhempaa rakennuskantaa? Marraskuussa vuonna 2020 Kouvolassa paloi kerrostalon ullakko. Talo oli rakennettu 1950-luvun puolivälissä, jolloin valtakunnallisesti kattavia paloturvallisuusmääräyksiä ei ollut. Talon ullakko oli yhtenäistä aluetta; palon leviämistä ehkäiseviä osastointeja ei ollut.

Jonkinlainen maininta läpivientien ja reikien tiivistämisen hyödyllisyydestä rakentamismääräyskokoelmassa mainittiin ensi kertaa 1970-luvun puolivälin jälkeen. Vasta aivan viime vuosina palokatkojen merkitys on oikeasti oivallettu; rakennuttajat vaativat palokatkoista suunnitelman ja toteutuksesta asianmukaisen dokumentaation. Kehityssuunta parempaan kääntyi vuoden 2013 vaiheilla, kun Helsinki, Espoo ja Vantaa ryhtyivät vaatimaan palokatkosuunnitelmaan jo rakennusluvan hakuvaiheessa.

Vaikka vaade on olemassa, käytännössä asiat eivät kuitenkaan aina mene, kuten pitäisi. Surullinen esimerkki uuden asuntokohteen paloturvallisuuden puutteista on Jyväskylän senioritalon palo vuonna 2020 – vain pari vuotta valmistumisensa jälkeen. Onnettomuustutkintakeskus Otkesin raportti on karua luettavaa: puutteellisten palokatkojen vuoksi parvekkeelta alkanut tulipalo levisi humisten katto-onteloihin leviten vaaka- ja pystyasennossa myös naapuritaloon. Onteloissa ei ollut palokatkoja, vaikka olla piti. Kohteen suunnittelusta, rakentamisesta ja valvonnasta löytyi puutteita.

Otkesin tutkintaraportin otsikko kertoo kaiken olennaisen: ”Jyväskylän senioritalon palo osoitti palo-osastoinnin ja palokatkojen tärkeyden”. Kaikkiaan 92 asunnosta evakkoon joutui liki 170 ihmistä. Aineellisten vaurioiden korjaaminen maksoi noin kahdeksan miljoonaa euroa. Otkes suositteli Palokan onnettomuuden tutkintaraportissaan rakennustyömaiden tarkastusmenettelyn kehittämistä. Tarkastamisessa on valpastuttava, aikuisten oikeasti työ on tehtävä rehellisesti, toimenpiteet dokumentoitava.

Palokan senioritalon julkisivu tulipalon jälkeen
Palokan Senioritalo kesällä 2020. Kuva: Joni Rahunen

Palataanpa 2,7 miljoonaan suomalaiseen ja taloyhtiöihin – uudempien ja vanhempien yhtiöiden sähköpääkeskuksiin, kellareihin ja pohjakerroksen liiketiloihin. Sieltä löytyvät ne todennäköiset kipupisteet – LVI-kanavat, sähkökaapelin ja pattereiden läpiviennit palo-osastojen välillä.

Taloyhtiön osakas – nosta rohkeasti kysymys taloyhtiön paloturvallisuudesta ja palokatkoista esille taloyhtiön hallituksessa, yhtiökokouksessa, terveisissä isännöitsijälle. Isännöitsijä – osaajana ja vastuun kantajana sinä voit ottaa asian puheeksi. Ehdottaa, että otettaisiinko palokatkojen tarkastus viimeistään siinä kohtaa taloyhtiön agendalle, kun ryhdytään suunnittelemaan käyttövesiputkien, viemäreiden, sähköjen tai vesikaton remonttia. Näppärästi palokatkojen kartoituksen voi liittää myös osaksi väestönsuojelutilojen ja tarvikkeiden tarkastusta. Varautuminen on viisasta, eikä aina vaivalloista saati kallistakaan.

”Nosta rohkeasti kysymys taloyhtiön paloturvallisuudesta ja palokatkoista esille”

Vakuutusyhtiöt suosittelevat taloyhtiöitä tarkastuttamaan rakennuksen palo-osastonnin ja palokatkojen kunnon aika ajoin ja asiantuntijan avulla. Samaan suositukseen yhtyy moni paloviranomainen. Paloviranomaisilla itsellään on täysi työ tarkastuksissa, joita he tekevät kriittisiin kohteisiin, kuten hoivakoteihin, sairaaloihin, tehtaisiin – kohteisiin, joissa paloturvallisuuteen kiinnitetään jo lähtökohtaisesti napakammin huomiota. Näissäkin kohteissa perin harva läpäisee tarkastukset puhtain paperein. Aina löytyy parannettavaa.

Kata Safetyn Janne ja Joni Rahunen kartoittamassa kiinteistön sähkötilan palokatkoja
Palokatkojen kartoitusta.

Poissa silmistä, poissa mielestä. Niin se palokatko valitettavasti usein on – alas lasketun katon yläpuolella, rakenteiden uumenissa. Vaan ammattilaisella on monta keinoa ja konstia tehdä näkymättömästä näkyvä. Tehdään asia näkyväksi, otetaan palokatkot puheeksi, valmistaudutaan kansalaisen palokatkovuoteen 2023.

Haluatko lukea lisää taloyhtiön palokatkoista? Tutustu tietopankkiimme tai lue lisää Kata Safetyn palokatkopalveluista taloyhtiöille.