Murupolku-navigointi

Ajankohtaista

Kata kuuntelee Keski-Suomea

Suomen 5. suurin maakunta, rapiat 273 000 asukasta ja viime vuonna liki 900 uutta asukasta. Toimelias maakunta, jossa metsätalouteen pohjautuva biotalous ja teknologiateollisuus vetää vientiä. ELYn tuoreimmassa Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisussa Jyväskylä mainitaan myös Suomen kyberpuolustuksen johtavana osaamiskeskittymänä. Kunnianhimoisena tavoitteena on kehittyä kansainväliseksi kyberturvallisuuden tutkimus- ja koulutuskeskukseksi. Onpa väläytelty sitäkin, että Jyväskylä voisi olla Naton osaamiskeskus. Huippua, miten Keski-Suomessa otetaan etunojaa varautumisessa, vaikka juuri nyt talouden turbulenssi ravistelee keskisuomalaisia siinä missä muutakin Suomea.

Itselleni Keski-Suomi on ollut kotimaakunta viimeiset 20 vuotta. Keski-Suomi on ottanut pohjoiskarjalaisen sydämellisesti vastaan. Hyvin on asemoitunut Jyväskylään myös Kata Safety Oy, joka laajeni Jyväskylään alkuvuodesta 2020. Yrityksen juuret juontavat vuoteen 1986, jolloin alkujaan säteilyturvallisuuteen erikoistunut yhtiö perustettiin Joensuun seudulle pian Tshernobylin ydinonnettomuuden jälkeen. Janne ja Elina Rahunen tekivät KATA-säteilymittareita kehittäneestä ja valmistaneesta yrityksestä liiketoimintakaupan vuona 2018.

Joni Rahunen Kata Safetyn Jyväskylän toimipisteestä

Janne perusteli Jyväskylän kasvusuuntaa toteamalla mediatiedotteessa tammikuussa 2020, että ”Suomessa yksi poikkeustilanteiden turvallisuuteen liittyvistä isoimmista huolenaiheista ovat huoltamattomat väestönsuojat. Kiinteistönomistajista vasta harvat ovat sisäistäneet vastuunsa VSS-tilojen turvallisuudesta.” Elettiin aikaa ennen sotaa Ukrainassa. Myönnettävä, että aikamoinen visionääri velipoika osoitti olevansa. Olimme toki tehneet analyysiä siitä, mikä väestönsuojelutilojen tilanne oli. Niin Pohjois-Karjalassa kuin Keski-Suomessakin väestönsuojien huoltovelkaa oli kertynyt paljon; työsarkaa niin tarkastuksissa kuin huolloissakin oli paljon.

Jyväskylässä startti tapahtui konkreettisesti puhtaalta pöydältä; alussa oli mies, läppäri, puhelin ja auto. Varsin pian kävi selväksi, että VSS-tiloihin kuten myös palokatkoihin liittyvällä tiedolla ja palveluilla oli kasvavaa kysyntää. Tärkeä oivallus oli kuunnella asiakkaiden tarpeita ja olla aktiivisia olematta tyrkkyjä. Luottamus on kaiken kivijalka.

Nykyisissä tiloissaan Katan Jyväskylän-toimipiste on toiminut vuodesta 2021 lähtien. Alussa työt keskittyivät pääosin Jyväskylän seudulle ja pian laajemmin Keski-Suomeen. Tätä nykyä sukkuloimme Jyväskylästä käsin sujuvasti mm. Tampere-Mikkeli-Kuopio-suuntiin. Toden totta Jyväskylä on mainiosti keskellä Suomea!

Väestönsuojan viemärin padotusventtiili: ennen ja jälkeen korjauksen.
Väestönsuojien osalta Katan erikoisosaamista on väestönsuojan tekniikan korjaaminen.

”Toden totta Jyväskylä on mainiosti keskellä Suomea!”

Vuonna 2022 rekrytoimme Jyväskylään avukseni toisen asentajan. Eipä olisi ajoitus voinut paremmin kohdilleen osua – helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Ymmärrys väestönsuojien tarpeellisuudesta ja ylipäätään varautumisen tärkeydestä ampaisi uudelle levelille. Valtavan monet kiinteistöalan toimijat isännöitsijöistä kunnossapitopäälliköihin ja kiinteistömanagereista viranomaisiin tarvitsivat luotettavaa tietoa ja palvelua.

Palokatkojen kartoitusta

Tänään väestönsuojien tarkastukset, tiiveyskokeet ja huoltotyöt sekä palokatkojen suunnittelu, kartoitukset ja asennukset sekä korjaukset työllistävät meitä Jyväskylän suunnalla kutakuinkin yhtä paljon. Koemme yhä onnistumisen iloa siitä, kun asiakas haluaa meidän olevan heidän silminään ja korvinaan niin VSS-tilojen kuin palokatkojenkin huolehtijana.

Joni Rahunen

Kirjoittaja on Kata Safety Oy:n Jyväskylän-toimipisteen vetäjä, joka katselee ympärilleen juuri nyt ”sillä silmällä”. Kiikarissa ovat nimittäin uudet toimitilat Jyväskylän suunnalta.

Lisätietoa väestönsuojista ja palokatkoista löydät tietopankistamme