Ajatus omasta yrityksestä oli hiipinyt mieleeni jo hyvä tovi ennen kuin asia konkretisoitui y-tunnuksen muodossa. Noihin aikoihin päivätyöni oli sähkötarvikkeiden myyntiä teollisuusasiakkaille SLO:lla. Lisäksi olin ja olen edelleen sivutoimena sopimuspalomiehenä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella.
Halusin työelämältä enemmän, halusin kehittää itseäni. Mieli paloi yrittäjyyteen, puuttui vain enää aihe, se todellinen oivallus. Vuonna 2014 aloitimme muutaman tutun kanssa sparrailuryhmän – vapaamuotoisen sellaisen. Toimittiin viestitellen ja välillä tavaten kiinnostavia aiheita pohdiskellen. Aiheet vaihtelivat myynnistä ja markkinoinnista aina omien asenteiden ja ajattelun kehittämiseen.
”Mieli paloi yrittäjyyteen”
Pelastuslaitoksen toiminnassa käytettävät menetelmät ja taktiikat perustuvat siihen, että esimerkiksi kiinteistöissä palo-osastojen väliset läpiviennit on tiivistetty oikeaoppisesti palokatkoilla. Päivätyöni ansiosta tiesin, että todellisuus oli kuitenkin monissa teollisuuslaitoksissa toisenlainen. Teollisuuslaitoksissa tehdään usein muutostöitä, ja esimerkiksi sähkötilojen palokatkot saattoivat olla kokonaan tekemättä tai tehty väärillä menetelmillä ja aineilla. Aloin ymmärtää mahdollisuuden yhdistää kokemustani myynnistä ja pelastusalalta.
”Aloin ymmärtää mahdollisuuden yhdistää kokemustani myynnistä ja pelastusalalta”
Kiinteistöjen palokatkojen suunnittelussa ja toteuttamisessa oli ilmeinen työsarka. Ehdotin palvelua tutulleni, jolla oli oma yritys. ”Olet hullu, jos et itse perusta yritystä tälle idealle”, tuttuni totesi. Hän myös lupautui lähtemään osakkaaksi ja avuksi yritystoiminnan käynnistämiseen. Niin sai alkunsa Suomen Turvaympyrä, elettiin vuotta 2016.
Pystyin yrittäjyyteni alkutaipaleella hyödyntämään aiempia tuttavuuksia teollisuudesta ja sain toiminnan käyntiin. Siitä huolimatta oli pelottavaa hypätä tuntemattomaan ja vakituisesta työsuhteesta yrittäjäksi. Näin jälkikäteen ajateltuna oli hyvä, ettei kaikkea eteen tulevaa osannut arvata ennalta. Olisi saattanut jäädä hyppy tekemättä.
”Olet hullu, jos et itse perusta yritystä tälle idealle”
Ei aikaakaan, kun isännöitsijänä toiminut äitini soitti kysyen, teemmekö väestönsuojien tarkastuksia ja tiiveyskokeita. Sanoin, että anna viikko aikaa, niin vastaan kysymykseen. Mietin, että väestönsuojapalvelut voisivat istua hyvin yhteen palokatkojen kanssa – toimitaanhan niissä hyvin pitkälti samojen asiakasryhmien kanssa.
Samoihin aikoihin oli alkamassa Pelastusopiston väestönsuojan tarkastajan kurssi. Pohdin ja tutkin asiaa ja päätin lähteä kurssille, vaikka olikin kova paikka laittaa lähes viimeiset rahat kiinni kurssiin – kurssiin, jonka tuottamasta arvosta ei ollut täyttä varmuutta. Jälkiviisaana voin todeta, että sijoitus oli hyvinkin kannattava.
”Olikin kova paikka laittaa lähes viimeiset rahat kiinni kurssiin”
Seuraava merkittävä tapahtuma ajoittui vuoteen 2018, kun asiakkaani kyseli, voinko järjestää heidän säteilymittarinsa tarkastettavaksi. Selvisi, että sopiva toimija löytyi melkein naapurikylältä Ylämyllyltä. Silloinen Kata-Electronics tuli tutuksi, kun aloin kiikuttaa väestönsuojista löytyviä säteilymittareita heille määräaikaistarkastukseen.
Kata-Electronicsin omistanut pariskunta tuli tutuksi, he esittelivät toimintaansa mielellään. Eräällä käyntikerralla omistajapariskunta ehdotti melko suoraan, että ostaisin heidän liiketoimintansa. Pariskunta mieli jäädä eläkkeelle.
”Olin aiemman Perlos-työkokemukseni ja sähköpuolen koulutukseni ansiosta perillä valmistavasta teollisuudesta”
Järkeiltävää kuitenkin riitti. Olin ostamassa huomattavasti omaa yritystäni suurempaa liiketoimintaa. Kauppa tarkoittaisi myös sitä, että vaimoni Elina siirtyisi töihin yritykseen mittaripuolelle. Oivalsin, että Elinan aiempi kokemus laadunhallintatyöstä Perlokselta on juuri sitä, mitä tarvittiinkin.
”Toiminta vakiintui, ja saimme pikkuhiljaa tuotua omia kehitysideoitamme käytäntöön”
Tuumasta toimeen siis – laitettiin kaikki munat samaan koriin ja tehtiin kaupat. Alkoi tuntua, että nyt yritys on oikeiden yritysten joukossa. Uutta opeteltavaa oli paljon, vaan sehän oli juuri sitä, mitä yrittäjyyden alkupohdinnoissa olin kaivannutkin. Haasteita, mahdollisuutta kehittyä ja myös kehittää uutta. Toiminta vakiintui, ja saimme pikkuhiljaa tuotua omia kehitysideoitamme käytäntöön.
”KATA® oli ja on yhä säteilymittaripuolella tunnettu brändi. Yrityksestä tuli Kata Safety Oy”
KATA® oli ja on yhä säteilymittaripuolella tunnettu brändi. Halusimme vaalia brändiä ja samaan aikaan nykyaikaistaa yritysilmettämme. Niinpä vuonna 2019 päätimme yhdistää koko toiminnan yhden brändin alle. Yrityksestä tuli Kata Safety Oy.
Nykyisen toimintamme palvelukokonaisuus alkoi muodostua. Varautuminen ja turvallisuus on meidän missiomme! Kata Safetyn palveluihin kuuluvat väestönsuojan tarkastukset ja vuosihuollot sekä kannettavien KATA® -säteilymittareiden valmistus ja mittareiden määräaikaistarkistukset. Kartoitamme ja asennamme myös kiinteistöjen palokatkoja. Asiakaskuntaa ovat kiinteistönomistajat ja heille palveluja tuottavat kiinteistömanagerit, huoltoyhtiöt, isännöitsijät sekä myös yritysten turvallisuuspäälliköt.
”Varautuminen ja turvallisuus on meidän missiomme!”
Vierivä kivi ei sammaloidu, Kata Safetyssä suunnittelemme jo tulevaisuutta, hiomme kasvun strategiaa. Vuoden 2019 loppukesästä aloimme miettiä veljeni Jonin kanssa mahdollista laajentumista Keski-Suomeen. Jyväskylässä asuva Joni oli ollut taustalla yrityksen alkutaipaleelta lähtien ja osana aiemmin mainitsemaani sparrailuryhmää. Hän oli myös auttanut markkinoinnin ja valokuvauksen tarpeissa ja oli tietoinen yrityksen eri vaiheista. Yhteydenpitomme oli ollut lähes päivittäistä.
Vuodenvaihteessa asiat nytkähtivät eteenpäin, ja Joni Rahunen aloitti työnsä Keski-Suomen toimintojen vastaavana ja Kata Safetyn osakkaana. Tiimimme vahvistui, ja saimme uutta näkökulmaa myös markkinointiin.
”Joni Rahunen aloitti työnsä Keski-Suomen toimintojen vastaavana ja Kata Safetyn osakkaana”
Tavoitteita kannattaa ja pitää asettaa. Pitää uskaltaa kulkea uutta kohti, tarttua uusiin mahdollisuuksiin, vaikka hetkittäin pelottaisikin – oikealla asenteella, kuten Toy Story -elokuvassa legendaarinen sankarihahmo Buzz Lightyearkin: ”Kohti ääretöntä ja sen yli”.
Tavoittelemme hallittua kasvua. Kehitystoimia ovat tuotteistaminen ja mikäpä ettei myös kansainvälistyminen. Mutta niistä suunnitelmista ehkä lisää toisella kertaa.
”Kohti ääretöntä ja sen yli”
Tulevaisuuteen katsoen, uutta kohti kuljen mielelläni verkostoituen täällä netissä ja ihan livenäkin!
Janne Rahunen