Murupolku-navigointi

Ajankohtaista

Kata Safetylle toimipiste Jyväskylään

Joensuulainen väestönsuojelun sekä säteily- ja paloturvallisuusalan asiantuntija Kata Safety Oy laajentaa toimialuettaan, yhtiö avasi uuden toimipisteen Jyväskylään

KATA SAFETY OY: HUOLENA HUOLTAMATTOMATTOMAT VÄESTÖNSUOJAT – RETUPERÄLLE JÄÄNEISTÄ HUOLLOISTA VOI PAHIMMILLAAN KOITUA ISO LASKU

Joensuulainen väestönsuojelun sekä säteily- ja paloturvallisuuden asiantuntijayhtiö Kata Safety Oy laajentaa toimintaansa Keski-Suomeen. Yhtiö avasi uuden toimipisteen Jyväskylään vuoden 2020 alussa. Kata Safetyn toimitusjohtajan Janne Rahusen mukaan Suomessa yksi poikkeustilanteiden turvallisuuteen liittyvistä isoimmista huolenaiheista ovat huoltamattomat väestönsuojat. Pelastuslain mukaan vastuu väestönsuojien tarkastuksista ja huolloista kuuluu kiinteistön omistajalle. Omistajista vasta harvat ovat sisäistäneet vastuunsa turvallisuudesta.

Suomen lain mukaan yli 1 200 neliön kiinteistöön on rakennettava väestönsuoja. Tällä hetkellä Suomessa on lähes 50 000 väestönsuojaa. Niistä noin 87 prosenttia on yksityisiä asuin-, liike- tai teollisuusrakennuksiin rakennettuja suojia.

Väestönsuojan on tarkoitus antaa ihmisille turvaa kriisitilanteissa suojaten muun muassa räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta, rakennussortumilta, paineaalloilta, kemiallisilta taisteluaineilta sekä ionisoivalta säteilyltä.

Väestönsuojien osalta pelastuslaki muuttui vuonna 2011. Siihen saakka huolloista vastasivat alueen palotarkastajat. Lakimuutoksen jälkeen väestönsuojan huolto, tarkastus sekä tiiveyskoe ovat kuuluneet kiinteistön omistajan vastuulle. Vaikka väestönsuojelutila olisi hyötykäytössä, esimerkiksi harrastetilana, se on kriisitilanteessa pystyttävä ottamaan varsinaiseen käyttöönsä 72 tunnin sisällä.

Paperilla lain kirjain näyttää hyvältä, mutta arkinen totuus on Kata Safety Oy:n toimitusjohtajan Janne Rahusen mukaan varsin toisenlainen.

  • Toimimattomia viemärinsulkuventtiilejä, toimimattomia ilmanvaihtolaitteistoja, jumiutuneita laakereita… Moni näistä rikkoontumisista voitaisiin välttää ajoissa tehdyillä huoltotoimilla. Vaan kun huoltoja ei ole määräaikoina tehty, voiteluaineet eivät ole kiertäneet koneistoissa, niin edessä voi olla pienten huoltokustannusten sijasta tuhansien eurojen remontti, toimitusjohtaja Rahunen varoittaa.

Vuosikausia huoltamattomana olleesta väestönsuojan ilmanvaihtojärjestelmästä voi konerikkojen lisäksi paljastua muitakin yllätyksiä. Rahunen kertoo tapauksesta parin vuoden takaa.

  • Kyse oli julkispuolen kohteesta. Väestönsuojan ilmanvaihtokanava oli tukossa. Imuroitaessa kanavaa kertyi liki jätesäkillinen sammalta ja kuollut linnunraato. Lintu oli keksinyt pesäkolon kanavasta, jota ei oltu suojattu verkolla.

Keskeinen osa kiinteistön kunnossapitoa

Kata Safety Oy:n Rahunen haluaa nostaa suomalaisten väestönsuojien kunnon yhdeksi vuoden 2020 turvallisuuden tärkeäksi teemaksi.

  • Kokemuksesta tiedämme sen, että alueelliset erot vastuullisessa tilojen huollattamisessa ovat suuria. Savossa tilanne on parempi, samoin eteläisessä Suomessa – tosin siellä väestönsuojelutiloja on määrälti huomattavan paljon, työsarkaa tarkastuksissa ja huolloissa riittää. Omalla toimialueellamme Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa väestönsuojien huoltovelkaa on kertynyt paljon, Janne Rahunen arvioi.

Viestintää tarvitaan

Huoltamattomista väestönsuojista Rahunen ei lähde osoittelemaan ketään syyttävällä sormella. Hänen mukaansa kyse on ennen muuta siitä, että viestintä tärkeästä turvallisuuteen liittyvästä vastuusta ei ole ollut riittävää sen paremmin kiinteistönomistajille, huoltoyhtiöille kuin isännöitsijöillekään.

  • Asiasta pitää viestiä, informoida entistä määrätietoisemmin kaikkia asianosaisia, joiden kanssa istumme tässä asiassa samalla puolen pöytää, yhteistyökumppaneina.

Väestönsuojelutilojen tarkastukset ja huollot ovat yksi keskeinen osa Kata Safetyn palvelutarjontaa. Yhtiö valmistaa myös omia säteilymittareita sekä tekee kiinteistöjen palokatkoja. Janne Rahunen työskentelee yrittäjyyden ohella myös Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen sopimuspalomiehenä. Hän on mukana myös alueellisen turvallisuusalan palvelu- ja neuvontajärjestön, Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton toiminnassa.

Itä- ja Keski-Suomen palveluksessa!

Kata Safetyn Jyväskylän-toimipisteen vetäjäksi on nimitetty toimitilapalvelujen johtamisen restonomi Joni Rahunen, joka on myös yksi Kata Safetyn Oy:n osakkaista.

Kata-säteilymittareiden juuret juontavat vuoteen 1986, jolloin alkujaan säteilyturvallisuuteen erikoistunut yhtiö perustettiin pian Tshernobylin ydinonnettomuuden jälkeen. Kata Safety on säteilyturvallisuuslain mukainen säteilymittareiden tarkastaja.

Kata Safety työllistää kolme henkilöä. Kasvuhakuisen yrityksen liikevaihto oli vuonna 2019 noin 300 000 eroa. Kasvua edellisvuoteen oli noin 24 prosenttia. Toimitusjohtaja Janne Rahusen mukaan yhtiö tavoittelee vastaavan tason kasvua myös kuluvana vuonna.

Lisätiedot:

Kata Safety Oy

Janne Rahunen

045 196 4006

janne@kata.fi

***

Joni Rahunen

040 764 9560

joni@kata.fi

Kata Safety Oy on suomalainen väestönsuojelun sekä säteily- ja paloturvallisuusalan asiantuntija. Palveluihin kuuluvat väestönsuojan tarkastukset ja vuosihuollot, kannettavien KATA ® -säteilymittareiden valmistus ja määräaikaistarkastus. Kata Safety kartoittaa ja asentaa myös kiinteistöjen palokatkoja. www.kata.fi

Ajankohtaista nyt

Päivämäärä kalenterissa pakottaa mukavasti

Toimitusjohtajana muistan asioiden moninaisuuden ja tapahtumien nopeuden. Elettiin vuotta 2019. Pöydällä oli monta asiaa pohdittavaksi: toimitilakysymys, tuotekehityksen tarve, hallittu kasvu, rekrytoinnit.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 14.3.2024

Kata kuuntelee Keski-Suomea

Itselleni Keski-Suomi on ollut kotimaakunta viimeiset 20 vuotta. Keski-Suomi on ottanut pohjoiskarjalaisen sydämellisesti vastaan. Hyvin on asemoitunut Jyväskylään myös Kata Safety Oy

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 27.2.2024

Tietoinen valinta

Sähköasentajan koulutus, pitkä ura teollisuusautomaation ja sähkötarvikkeiden myynnissä ja intohimoinen toiminta sopimuspalomiehenä. Asiat olivat mallillaan, mutta nälkä kasvoi. Halusin työelämältä enemmän – kehittyä ja myös kehittää.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 2.2.2024