Murupolku-navigointi

Säteilymittarit

Mitä säteilymittarin omistajan kannattaa tietää mittareista?

Säteilymittareita löytyy monista paikoista. Teollisuudessa ja terveydenhuollossa käytetään säteilyä ja tällöin tarvitaan säteilymittaria. Myös pelastustoimessa ja väestönsuojelussa kannettavien säteilymittareiden merkitys on edelleen suuri. Tähän artikkeliin olemme koonneet yleisimpiä asioita, jotka on hyvä tietää, mikäli vastaat kiinteistön säteilymittarista.

Mikä on säteilymittarin tarkastuksen ja kalibroinnin ero?

Väestönsuojelussa ja pelastustoiminnassa käytettävät säteilymittarit tulee tarkastaa vähintään viiden vuoden välein. Määräys STUK S/7/2021. Oikeaoppisessa tarkastuksessa mittari altistetaan säteilylle kalibrointiradalla. Kalibrointi tehdään tarvittaessa. Kalibroinnissa sovitetaan useat parametrit näyttämään oikein kalibrointiradalla.

Minulla on vanha säteilymittari. Onkohan se vielä toimintakuntoinen?

Monet säteilymittarit ovat kestäviä ja saattavat olla toimintakuntoisia vuosikymmenienkin jälkeen. Vanha mittari kannattaa kuitenkin käyttää tarkistettavana, jolloin säteilytunnistimen toiminta tarkastetaan säteilylähteen avulla. Kauan käyttämättömänä olleen mittarin säteilytunnistin saattaa kuoleutua.