Murupolku-navigointi

Väestönsuojat

Mitä taloyhtiössä kannattaa tietää väestönsuojan viestiyhteydestä?

Väestönsuojien tarkastuksia on tehty taloyhtiöissä kiihtyvällä tahdilla ympäri maata. Yksi asia, joka nousee toistuvasti esille tarkastusten jälkeen on väestönsuojan viestiyhteys. Mitä vaaditaan ja onko jotain millä voitaisiin saada kustannussäästöä aikaan? 

Mitä asetuksessa sanotaan?

Nykyisin kallis lankapuhelinliittymä on korvattavissa gsm-passiiviantennilla (käytetään myös nimeä passiivitoistin). Tästä ratkaisusta hieman tuonnempana lisää. Mutta mitä viestiyhteydeltä vaaditaan? Sisäministeriön asetuksessa sanotaan seuraavaa:

19 § Viestilaitteet

Väestönsuojassa tulee olla matkaviestimen käytön mahdollistava tekninen järjestelmä tai puhelinpiste, joka on kytketty valmiiksi puhelinverkkoon joko omana liittymänä tai rakennuksessa olevan puhelimen rinnakkaisliittymänä.

Gsm-passiiviantennista ratkaisu

Tällä teknisellä järjestelmällä tarkoitetaan yleensä gsm-passiiviantennia. Järjestelmän tulee toimia myös ilman sähköä, joten moni muu systeemi karsiutuu tässä kohtaa pois laskuista. Gsm-passiiviantenni koostuu kolmesta osasta: antennikaapelista sekä ulko- ja sisäyksiköstä. Ulkoyksikkö siirtää ulkona olevan gsm-signaalin antennikaapelia pitkin sisäyksikköön, joka jakaa signaalin muutamien metrien päähän väestönsuojassa. Järjestelmällä varmistetaan gsm-yhteyksien toimivuus myös, kun väestönsuoja on niin sanotussa sulkutilassa, jolloin kaikki väestönsuojan ovet, luukut ja läpiviennit ovat suljettuina. Väestönsuojan paksut teräsbetoniseinät eivät välttämättä päästä signaalia lävitseen, joten gsm-sisäpeittoantennin tehtävä on varmistaa signaalin siirtyminen. 

Koska kyseessä on niin sanottu passiivitoistin, signaali ei vahvistu kun se siirretään ulkoa kaapelia pitkin sisälle. Signaali itseasiassa hieman heikkenee mitä pidempi kaapeliveto joudutaan tekemään. Puhelimen kuuluvuus väestönsuojassa paranee vain muutamien metrien säteellä sisäyksiköstä. Tämä on hyvä huomioida, jos hankkeeseen lähdetään sillä ajatuksella, että suuremman tilan puhelinkuuluvuutta haluttaisiin parantaa.

Gsm-passiiviantennin asennuksen jälkeen ei taloyhtiölle koidu enää muita kuluja. Ei tarvita erillisiä laitteita tai liittymiä. Ajatuksena lainsäätäjällä on ollut se, että nykyään jokaisella on oma matkapuhelin ja sen käyttö halutaan varmistaa myös mahdollisen väestönsuojaan suojautumisen aikana.

Väestönsuojassamme kuuluu matkapuhelin ilman antenniakin. Tarvitseeko meidänkin asentaa tällainen järjestelmä?

Hyvä kysymys. Asetus on tässä asiassa melko suoraviivainen ja sanoo, että on oltava joko lankapuhelin ja siihen liittymä tai tämä gsm-sisäpeittoantennia tarkoittava tekninen järjestelmä. Usein myös kun taloyhtiöissä on matkapuhelimen kuuluvutta väestönsuojassa testattu niin se on saatettu tehdä väestönsuojan ovi, luukut ja ilmanvaihdon läpiviennit avoinna, jolloin ei täysin oikeaa tulosta kuuluvuudesta saada. Täysin suljettuna väestönsuoja muodostaa ns. Faradayn häkin, jolloin puhelimen kuuluvuus ei ole niin taattu, kuin muissa olosuhteissa.

Haluatko kuulla lisää väestönsuojan viestiyhteydestä? Tutustu Kata Safetyn gsm-passiiviantennin asennuspalveluun täältä: https://www.kata.fi/gsm-passiiviantenni

Ajankohtaista nyt

Päivämäärä kalenterissa pakottaa mukavasti

Toimitusjohtajana muistan asioiden moninaisuuden ja tapahtumien nopeuden. Elettiin vuotta 2019. Pöydällä oli monta asiaa pohdittavaksi: toimitilakysymys, tuotekehityksen tarve, hallittu kasvu, rekrytoinnit.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 14.3.2024

Kata kuuntelee Keski-Suomea

Itselleni Keski-Suomi on ollut kotimaakunta viimeiset 20 vuotta. Keski-Suomi on ottanut pohjoiskarjalaisen sydämellisesti vastaan. Hyvin on asemoitunut Jyväskylään myös Kata Safety Oy

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 27.2.2024

Tietoinen valinta

Sähköasentajan koulutus, pitkä ura teollisuusautomaation ja sähkötarvikkeiden myynnissä ja intohimoinen toiminta sopimuspalomiehenä. Asiat olivat mallillaan, mutta nälkä kasvoi. Halusin työelämältä enemmän – kehittyä ja myös kehittää.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 2.2.2024