Murupolku-navigointi

Palokatkot

Mitä teollisuuden kunnossapito- tai turvallisuuspäällikön kannattaa tietää palokatkoista?

Teollisuuden tuotantolaitoksessa pidetään palotarkastus. Kiinteistössä kierretään yhdessä palotarkastajan kanssa ja hikikarpalot nousevat tehtaan edustajan otsalle. Mitähän sanomista tulee tällä kertaa? Onkohan ne viime vuonna tulleet huomiot jo korjattu? Onkohan palo-osastojen välisiin seiniin tehty uusia läpivientejä?

Tämänkaltaisia tuntemuksia saattaa kiertää kunnossapito- turvallisuus- tai tuotantopäällikön päässä. Palokatkot ovat aihe, jota ei varmasti tule ajateltua päivittäin, sillä turvallisuuteen ja tuotantolaitoksen kunnossapitoon liittyviä asioita on varmasti muutama muukin. Ärsyttävä puoli palokatkoissa on se, että jo pienikin puute saattaa aiheuttaa isot omaisuusvahingot puhumattakaan siitä, että jollekin ihmiselle kävisi jotain. Esimerkiksi sähkötilassa syttyvä tulipalo aiheuttaa suljetussa tilassa nopeasti ylipaineen, jonka avustuksella jopa 700-800 asteiset itsestäään syttyvät palokaasut pääsevät leviämään tuotannon puolelle. Jo sormenpään kokoinen reikä vaikkapa sähköläpiviennissä voi riittää.

Haasteena saattaa olla myös se, että palokatkoja on joskus tehty, mutta ei ole varmuutta missä laajuudessa ja miten. Tehtyjä toimia ei ole dokumentoitu, jolloin voi olla hankalaa todentaa, että täyttääkö palokatko kyseisen tekniikan, aukkokoon ja osastoivan rakenteen vaatimukset. Esimerkiksi monissa tapauksissa edes pinkki palouretaani ei, tavallisesta puhumattakaan, täytä hyväksytyn ja tositilanteessa toimivan palokatkon vaatimuksia.

Miten voin välttää stressin liittyen palokatkoihin liittyen?

Ennakoiva kunnossapito ja turvallisuuden kehittäminen teollisuudessa palokatkojen osalta voisi näyttää tältä: teollisuuden tuotantolaitoksen turvallisuus- tai kunnossapitopäällikkö ymmärtää, että muutostöistä johtuvia puutteita palo-osastojen välille syntyy väistämättä jatkuvasti. Siksi on järkevää huolehtia palokatkojen kunnossapidosta niin, että voi yönsä nukkua rauhassa vuoden jokaisena päivänä. 

Miten tämä toimii käytännössä?

Ensin tehdään alkukartoitus, joka meidän eli Kata Safety Oy:n tapauksessa on veloitukseton. Käydään yhdessä katsomassa muutama paloturvallisuuden kannalta kriittinen paikka tuotantolaitoksessa. Tämä voi olla esimerkiksi sähkötila. Jos kaikki näyttää olevan kunnossa ja palokatkot pistokokeiden perusteella priimakunnossa ja tehdyistä töistä on kattava raportti ja tarra palokatkon vieressä, ei välttämättä asiaa ole syytä enää tutkia tarkemmin. Tämä on luonnolisesti se tavoitetila. Jos kuitenkin puutteita löytyy, voidaan tässä yhteydessä todeta, että laajempi palokatkokartoitus saattaisi olla paikallaan. Tällaisen laajan kartoituksen tilaaminen suoraan saattaa olla järkevää myös silloin, jos palotarkastuksen tai kiinteistön kuntokartoituksen yhteydessä on havaittu muutamia puutteita. Laajassa kartoituksessa käydään läpi kaikki palo-osastojen väliset rajat. Useimmiten teollisuudessa ne ovat sähkö- ja muut tekniset tilat sekä tuotannon ja toimiston väliset osastoivat seinät. Havaitut puutteet merkitään kiinteistön pohjakuviin valokuvien kera. Lopputuloksena on kattava raportti, jossa kaikki havainnot ovat selkeästi dokumentoitu. 

Kartoituksen ja raportoinnin jälkeen saat myös hinta-arvion tehtävistä korjaustoimista. Kun kokonaisuus on kartoitettu, korjauskulujen lähteminen lapasesta kesken projektin on epätodennäköistä. 

Seuraavaksi korjataan ja dokumentoidaan havaitut puutteet. Saat samanlaiset raportin, kuin kartoitusvaiheessa sillä erolla, että “ennen” -valokuvan vieressä on “jälkeen”-valokuva korjatusta palokatkosta. Tällainen dokumentti on mukavaa ojentaa tarvittaessa eteenpäin palokatkojen kunnosta tiedustelevalle taholle oli se sitten viranomainen, esimies tai vakuutusyhtiö.

Korjauksissa katse myös tuleviin muutostöihin

Korjausvaiheessa huomioimme myös sen, että muutostöitä tehdään jatkossakin ja pyrimme huomioimaan valittavat palokatkomateriaalit niin, että tulevat palokatkokorjaukset olisivat mahdollisimman helppoja ja sitä kautta kustannustehokkaita. Joskus saattaa olla järkevää sopia uusi kartoitus esimeriksi vuoden päähän, jolloin havaitaan vuoden aikana tulleet puutteet. Pienet korjaukset onnistuvat tässä yhteydessä usein samalla käyntikerralla.

Haluatko lukea tarkemmin teollisuuden palokatkoratkaisuista? Katso palvelumme tarkempi kuvaus ja hinnat täältä: https://www.kata.fi/teollisuuden-palokatkot

Joni Rahunen

Kata Safety Oy

040 764 9560

joni.rahunen@kata.fi

www.kata.fi

Kata Safety on suomalainen perheyritys. Varautumisen palvelukokonaisuuteemme kuuluvat palokatkot, väestönsuojat sekä säteilymittaus. Tarkastamme, asennamme, huollamme, modernisoimme ja koulutamme.