Murupolku-navigointi

Ajankohtaista

Silmät avautuivat varautumiselle

Kun Kata Safety vuoden 2023 lopulla haki operaattoria säteilymittarituotantoon, Marianne Poutanen (33) tunsi olevansa ilmoituksessa etsitty tekijä: huolellinen, tarkka ja keskittymiskykyinen sekä juuri sopiva persoona kehityshaluiseen ja puheliaaseen porukkaan.

Huolellisuutta ja tarkkuutta kontiolahtelainen Marianne Poutanen oli tarvinnut jo aiemmissa työpaikoissaan bioteknologiayhtiön laadunvalvojana sekä johdinsarjojen kokoonpanijana isossa sopimusvalmistajayhtiössä.   

  • Kokoonpanon, laadunvalvonnan ja kalibroinnin aiempaa kokemusta pystyy sopivasti hyödyntämään nykyisissä töissä Katalla. Olen työssäni tarkka – ei riitä vähän sinnepäin, vaan kauttaaltaan hyvää jälkeä sen olla pitää.

Äitiyden oppeja

Sanotaan, että äitiys opettaa organisoimaan ja keskittymään kulloinkin olennaiseen. Ratkaisukeskeisyys ja yhteistyötaidot vahvistuvat nekin, kun Poutasen tavoin pyörittää nelilapsisen perheen arkea. Omien lasten lisäksi hoivaa ja huolenpitoa saivat aiemmin myös perhepäivähoidossa olleet lapsukaiset.

  • Perhepäivähoitajan ammattitutkinnon opiskeltuani työskentelin seitsemisen vuotta Kontiolahden kunnalla perhepäivähoitajana. Nyt vanhimmat tyttäret ovat jo alakoululaisia. Nuorimmaiset pojat ovat päiväkodissa. Vuonna 2018 tuntui oikealta ajankohdalta siirtyä perhepäivähoitajan työstä teollisuuden palvelukseen.
Kata Safetyn Marianne Poutanen

Isoja muutoksia

Marianne Poutanen aloitti työnsä Kata Safety Oy:n säteilymittarituotannon operaattorina tammikuun alussa vuonna 2024. Työpaikan vaihtaminen oli lopulta monellakin tavalla iso muutos, myönteinen sellainen.  

  • Työyhteisöissä oli paljon myös vaihtuvuutta ja ajoin soraäänistä keskustelua, joka ei tuntunut omalta. Aikansa myös yhdensuuntainen työmatka oli likin 80 kilometrin pituinen; pari tuntia päivästä meni autoillessa. Nyt kotoa Kylmäojalta Papinkankaalle kilometrejä kertyy vain noin 16.

Kata Safetyn työyhteisön pienuutta Poutanen ennakkoon vähän jännittikin.

  • Vaan tämä on ollut pelkästään positiivinen kokemus! Ihmiset tekevät tästä firmasta ihan huipun – sen huomasin pitkälti jo työpaikkahaastattelussa, joka kestikin sitten puolitoista tuntia. Kemiat kohtasivat heti – vastassa oli puhuvia ihmisiä. Tässä työpaikassa keskustellaan. Täällä on lupa kysyä ja myös kyseenalaistaa.

”Tässä työpaikassa keskustellaan. Täällä on lupa kysyä ja myös kyseenalaistaa”

Oppimista ja vastuunkantoa

Työnhakuilmoituksessa Kata lupasi operaattorilleen huolenpitoa ja mahdollisuuden itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen. Lupaus on myös pitänyt. Säteilymittaus- ja VSS-koulutukset tulokkaalle järjestettiin tuota pikaa operaattorin työhön perehdyttämisen rinnalla. Plakkarissa on nyt myös päivitetty tulityökortti.

  • Operaattorina työtehtäviini kuuluu säteilymittareiden uustuotanto ja myös jo käytössä olevien säteilymittareiden tarkastus ja siihen liittyvä dokumentointi. KATA-säteilymittarien ohella tutuksi on tullut jo moni muukin mittarimerkki.

Erityisen ilahtunut Poutanen on siitä, että työtehtävät ovat ulottuneet myös väestönsuojahuoltoihin.

  • Kyllä minulla työkalut ruuvimeisseleistä lähtien pysyy kädessä. Kiitos siitä kuuluu lähinnä hevosharrastukselle ja ihka ensimmäiselle ammatilliselle koulutukselle, joka oli maatilatalouden perustutkinto.

Merkityksellisen äärellä

Ennen tuloaan Katalle varautumiseen liittyvät asiat olivat Poutaselle etäisiä. Nyt varautumisen tärkeys ja laajuus on saanut aivan uudenlaista konkretiaa.

  • Ei ollut käsitystä esimerkiksi siitä, miten paljon säteilyä hyödynnetään vaikkapa teollisuudessa. Toki Ukrainan sodan seurauksena väestönsuojien merkityksestä on ymmärrystä sittemmin tullut lisää. Katan palvelutarjontaa ajatellen itselleni vielä kokonaan uusi alue on palokatkot – hienoa olisi oppia niistäkin.

Oppimisen mahdollisuuksia varmasti vielä tulee, kun Kata kasvaa ja myös kansainvälistyy.