Murupolku-navigointi

Ajankohtaista

Tehdään säteilyturvallisuudesta näkyvä

Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku! Tutun lastenlorun logiikkaa voi soveltaa myös säteilyyn – älä tule paha säteily, tule hyvä säteily. Ilman hyvää, hyödyllistä säteilyä moni teollisuusbisnes ei pyörisi laisin.  

Tuhannet teollisuuden työntekijät ovat päivittäin tekemisissä säteilyn kanssa. Säteily on tuiki tarpeellinen apulainen erityisesti elintarvike-, energia- ja metsäteollisuudessa. Teollisuudessa työskentelyolot voivat olla vaativia: lämpötilat poikkeuksellisen korkeita tai matalia, paineet korkeat, aineet syövyttäviä, siilot ja putkistot mahdottomia ihmisen mennä aineen tiheyttä, paksuutta tai kosteutta vierestä mittaamaan.  

Teollisuudessa säteilyä tuotetaan kahdella eri tavalla: radioaktiivisen aineen avulla tai sähköisesti röntgenlaitteella. Radioaktiivista ainetta hyödyntää esimerkiksi paperi- ja metalliteollisuus pinnankorkeusmittauksissaan. Vastaavasti esimerkiksi puuteollisuudessa tukkien lajittelussa käytetään röntgeniä.

”Säteilylaki korostaa toiminnanharjoittajan vastuuta – oletko se juuri sinä?”

Kata Safetyn Elina Rahunen tarkastamassa säteilymittaria

Säteilyn käyttämiseen liittyy riski. Riskiä minimoidaan toimimalla vastuullisesti, turvallisuus edellä. Turvallisuutta on aina vara parantaa, kehittää. Turvallisuuden parantamiseen pyrkii myös Suomen uusi säteilylaki

Säteilylaissa turvallisuusarvion merkitys konkretisoituu. Turvallisuusarviossa käydään läpi toiminnasta aiheutuvaa säteilyaltistusta, säteilyturvallisuuteen vaikuttavia poikkeamia sekä toiminnan riskeihin varautumista. Tavoitteena on säteilyaltistuksen minimointi ja ennaltaehkäisy sekä varautuminen myös epätodennäköisiltä tuntuviin riskeihin.

Säteilylaki korostaa toiminnanharjoittajan vastuuta. Toiminnanharjoittaja – oletko se juuri sinä? Säteilyturvakeskus antaa selkeän vastauksen: ”toiminnanharjoittaja on turvallisuusluvan haltija, liikkeen tai ammatin harjoittaja, yritys, yhteisö, säätiö tai laitos, joka toiminnassaan käyttää säteilylähteitä, tai muu työnantaja tai elinkeinonharjoittaja, joka harjoittaa säteilytoimintaa.” Varmemmaksi vakuudeksi STUK muistuttaa, ettei vastuuta voi siirtää toiselle.

”Säteily ei näy, kuulu, haise, ei maistu. Säteilyturvallisuudesta voidaan kuitenkin tehdä näkyvää”

Säteily ei näy, kuulu, haise, ei maistu. Säteilyturvallisuudesta voidaan kuitenkin tehdä näkyvää siellä työmailla, missä ihmiset päivittäin askaroivat säteilyä hyödyntävissä työtehtävissä. Siksi Kata Safety on koonnut tuotekehitystiimiinsä joukon huippuosaajia – Collapick, Greenfox, Totaldesign, Arestech. Säteilyturvallisuus on osa työturvallisuutta. Juuri tämä ajattelu kirittää kehitystyötämme eteenpäin.

Emmekä suinkaan ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Yli 30 vuotta sitten Säteilyturvakeskuksen teknikkona työskennellyt Kauko Tanskanen sai kimmokkeen säteilymittarin kehittämiseen sen jälkeen, kun Tshernobylin ydinvoimalassa rysähti. Syntyi KATA-säteilymittari ja Kata-Electronics Oy. Vuonna 2018 Kata-Electronicsista puolestaan tuli osa nykyistä Kata Safety Oy:tä.

Suomalaisesta KATA-säteilymittarista tuli vuosien mittaan alalla käsite. Mittari on tarkka, luotettava, kestävä, mittausominaisuuksiltaan kovasti kiitelty. Nyt matka jatkuu nyt kohti uuden sukupolven säteilyturvallisuutta.

Elina Rahunen

Ajankohtaista nyt

Päivämäärä kalenterissa pakottaa mukavasti

Toimitusjohtajana muistan asioiden moninaisuuden ja tapahtumien nopeuden. Elettiin vuotta 2019. Pöydällä oli monta asiaa pohdittavaksi: toimitilakysymys, tuotekehityksen tarve, hallittu kasvu, rekrytoinnit.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 14.3.2024

Kata kuuntelee Keski-Suomea

Itselleni Keski-Suomi on ollut kotimaakunta viimeiset 20 vuotta. Keski-Suomi on ottanut pohjoiskarjalaisen sydämellisesti vastaan. Hyvin on asemoitunut Jyväskylään myös Kata Safety Oy

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 27.2.2024

Tietoinen valinta

Sähköasentajan koulutus, pitkä ura teollisuusautomaation ja sähkötarvikkeiden myynnissä ja intohimoinen toiminta sopimuspalomiehenä. Asiat olivat mallillaan, mutta nälkä kasvoi. Halusin työelämältä enemmän – kehittyä ja myös kehittää.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 2.2.2024