Murupolku-navigointi

Ajankohtaista

Tietoinen valinta

Sähköasentajan koulutus, pitkä ura teollisuusautomaation ja sähkötarvikkeiden myynnissä ja intohimoinen toiminta sopimuspalomiehenä. Asiat olivat mallillaan, mutta nälkä kasvoi. Halusin työelämältä enemmän – kehittyä ja myös kehittää. Mieli paloi yrittäjyyteen.

Viisaan toteamuksen mukaan motiivi ja arvot erottavat hyvän ja huonon yrittäjyyden. Jos hommaan ryhtyy vääristä lähtökohdista, todennäköisesti liito loppuu kuin kanan lento.

Piti kirkastaa omat vahvuudet ja tavoitteet. Siinä pohdinnassa muutaman tutun kanssa koottu vapaamuotoinen sparrailuryhmä oli tärkeä. Viestittelimme ja välillä pohdiskelimme silmäkkäin kiinnostavia teemoja. Aiheet vaihtelivat myynnistä ja markkinoinnista aina omien asenteiden ja ajattelun kehittämiseen. Sparrailuryhmän kokosin vuonna 2014. Yrittäjyydestä tuli totta kaksi vuotta myöhemmin. Yhteisiä keskusteluja sparrausryhmä jatkaa edelleen.

Yrityksen on kyettävä luomaan asiakkailleen lisäarvoa, jolla on aidosti markkinakysyntää. Itselleni olennaista oli paitsi halu kehittyä, myös halu auttaa – tehdä jotakin merkityksellistä ja hyvää. Siitä ne sitten luontevasti hahmottuivat yrityksen ensimmäiset liiketoiminnan tukijalat: palokatkot ja väestönsuojat. Yritys toimi nimellä Suomen Turvaympyrä.  

Yrittäjyyden seuraava vaihe oli edessä vuonna 2018, kun tarjoutui mahdollisuus ostaa säteilymittareistaan tunnetuksi tulleen Kata-Electronicsin liiketoiminta. Siinä vaiheessa vaimoni Elina – laadunhallinnan ja asiakaspalvelutyön kokemuksella – siirtyi täysipäiväisesti vastaamaan säteilymittareiden kokoonpanosta.

Omaa yritystä suuremman firman liiketoiminnan ostaminen oli aikamoinen päätös ja taloudellinen riski. Uutta opeteltavaa oli paljon, mutta se oli juuri sitä, mitä yrittäjyyden alkupohdinnoissa olin kaivannutkin.

KATA® oli ja on yhä säteilymittaripuolella tunnettu brändi. Halusimme vaalia brändiä ja samaan aikaan nykyaikaistaa yritysilmettämme. Vuonna 2019 koko paketti yhdistettiin saman brändin alle, syntyi Kata Safety Oy. Vuonna 2020 velipoika Jonista tuli yhtiön osakas ja Katan Jyväskylän-toimipisteen vetäjä.

Vasemmalta oikealle: Janne Rahunen, Elina Rahunen ja Joni Rahunen

Kata Safety on kasvuhaluinen yritys. Kasvua tavoitteleva yrittäjä joutuu palkkaamaan ihmisiä ja myös johtamaan heitä. Hyvä johtaminen on arkisia tekoja, jotka synnyttävät työpaikan yhteisen kulttuurin – tavan toimia yhdessä yhteistä päämäärää kohti.

Työ ja elämänkokemus oli opettanut montaa, mutta johtamisessa en ollut likikään seppä syntyessäni. On pitänyt ottaa kirja jos toinenkin käteensä, osallistua johtamisen koulutuksiin ja valmennuksiin, kuunnella fiksumpiaan ja kokeilla, josko aiempi epävarmuusalue sittenkin alkaisi kantamaan. Opiskelu jatkuu. Hyvä johtaminen on tietoinen valinta, jonka eteen pitää tehdä töitä.

Vuoden 2023 lopulla Katassa oli kaikkiaan seitsemän työntekijää. Tammikuusta eteenpäin meitä on jo kahdeksan. Palataan uuden työntekijämme esittelyyn vielä kevään aikana. Kun yritys kasvaa ja työntekijöitä palkataan lisää, kasvavat myös johtamisen ja kehittämisen vaateet. Kaivattua pontta tekemiseen ovat tuoneet hallitusammattilaiset Martti Toivanen ja Jouni Pitko. Katassa hallituksen kokouksissa haastetaan ja tullaan haastetuiksi. Lisää mietteitä hallitustyöskentelystä on luvassa seuraavassa blogissani – pysykäähän kuulolla!

Janne Rahunen

Kirjoittaja on Kata Safety Oy:n toimitusjohtaja, jonka mielestä ulkopuolinen hallitusammattilainen on parhaimmillaan raatorehellinen perseelle potkija, joka pitää yrittäjän valppaana.