Murupolku-navigointi

Väestönsuojat

Väestönsuojan käyttöönottosuunnitelma – tarvitaanko sellainen?

Väestönsuojia laitetaan kuntoon kiivaasti ympäri Suomen. Useimmille väestönsuojan tarkastus ja tiiveyskoe (10v tarkastus) ovat tuttuja ja myös vuosihuollosta puhutaan. Entäpä mitä tarkoittaa väestönsuojan käyttöönottosuunnitelma? Tätä on meiltäkin kysytty, sillä myös palotarkastajien raporteissa on tätä alkanut enemmän näkymään aiheesta kirjoitti taannoin myös Iltalehti. Käyn tässä kirjoituksessa aihetta läpi taloyhtiön näkökulmasta. Samat asiat pätevät myös teollisuus- tai liikekiinteistön väestönsuojaan.

Mikä on väestönsuojan käyttöönottosuunnitelma?

Väestönsuojan käyttöönottosuunnitelma on dokumentti, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, kuinka kiinteistön väestönsuoja saatettaisiin käyttökuntoon viranomaisten niin määrätessä. Normaaliaikana tilat ovat muussa käytössä (hyvä niin) ja aikaa väestönsuojan käyttöönotolle on 72 tuntia. Nopeampi reagointi ei varmasti ole pahitteeksi tietyissä tilanteissa. Käyttöönottosuunnitelmassa tulisi huomioida kunkin kohteen erityispiirteet. Eri aikakausina rakennetut väestönsuojat ovat hieman erilaisella tekniikalla varustettuja, joten tilanteen vaatiessa juuri oman väestönsuojan laitteiden tuntemus ja kyky toimia kuvallisen ohjeen mukaan on mielestäni ensiarvoisen tärkeää.

Vaaditaanko käyttöönottosuunnitelma?

Lyhyt vastaus: kyllä. Pitempi selostus: pelastuslaki määrää, että väestönsuoja on voitava ottaa käyttöön 72 tunnissa ja useimpiin kiinteistöihin on laadittava pelastussuunnitelma. Lisäksi Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta ottaa kantaa pelastussuunnitelman sisältöön. Asetuksessa todetaan, että pelastussuunnitelmassa on otettava huomioon kohteen poikkeava käyttö. Pelastusviranomaisten kanssa käymieni keskustelujen mukaan juuri tähän asetuksen toisen pykälän kohtaan perustuu se tulkinta, että väestönsuojalle on laadittava käyttöönottosuunnitelma. 

Kenen vastuulla väestönsuojan käyttöönottosuunnitelma on?

Vuodesta 2011 lähtien vastuu kiinteistön väestönsuojasta on ollut kiinteistön omistajalla. Esimerkiksi taloyhtiön on huolehdittava, että väestönsuoja on siinä kunnossa, että se käyttöönotettavissa 72 h aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että väestönsuoja on huollettu vuosittain, tarkastus ja tiiveyskoe on tehty vähintään 10 vuoden välein sekä käyttöönottosuunnitelma on laadittu ja se on ajan tasalla.

Kuinka käyttöönottosuunnitelma laaditaan?

Verkossa on useiden eri toimijoiden laatimia väestönsuojan käyttöönottosuunnitelman pohjia. Tällaisen valmiin ohjeen kanssa pääsee jo alkuun, mutta jo pikkurahalla saat omaa väestönsuojaa varten räätälöidyn version, jossa on huomioitu kohteen erityispiirteet ja valokuvat ovat oman kiinteistön laitteista.

Haluatko lisätietoa väestönsuojan käyttöönottosuunnitelmasta? Ota yhteys Kata Safetyn väestönsuoja-asiantuntijaan Joni Rahuseen:

joni.rahunen@kata.fi

040 764 9450

Lue lisää väestönsuojan huolloista ja tarkastuksista 

Opi lisää väestönsuojista tilaamalla uutiskirjeemme

Ajankohtaista nyt

Päivämäärä kalenterissa pakottaa mukavasti

Toimitusjohtajana muistan asioiden moninaisuuden ja tapahtumien nopeuden. Elettiin vuotta 2019. Pöydällä oli monta asiaa pohdittavaksi: toimitilakysymys, tuotekehityksen tarve, hallittu kasvu, rekrytoinnit.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 14.3.2024

Kata kuuntelee Keski-Suomea

Itselleni Keski-Suomi on ollut kotimaakunta viimeiset 20 vuotta. Keski-Suomi on ottanut pohjoiskarjalaisen sydämellisesti vastaan. Hyvin on asemoitunut Jyväskylään myös Kata Safety Oy

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 27.2.2024

Tietoinen valinta

Sähköasentajan koulutus, pitkä ura teollisuusautomaation ja sähkötarvikkeiden myynnissä ja intohimoinen toiminta sopimuspalomiehenä. Asiat olivat mallillaan, mutta nälkä kasvoi. Halusin työelämältä enemmän – kehittyä ja myös kehittää.

Lue kirjoitus

Ajankohtaista 2.2.2024