Murupolku-navigointi

Palokatkot

Ortopediatalojen palokatkot Jyväskylässä

Kiinteistökehitys- ja sijoitusyhtiö Develon rakennuttamat As Oy Jyväskylän Ortopedian ja Vaasankatu 2:n vuokrakerrostalot valmistuivat syksyllä 2022.  Kvr-urakoinnin toteutti Rakennustoimisto Kalevi Alonen Oy. Kohteiden palokatkourakoinnista vastasi Caupo Group Oy. Caupon kumppanina palokatkojen asennustyöt toteutti Kata Safety Oy.

Luottotiimi – sellaisen ammattirakennuskemikaalien ja -tarvikkeiden kehittäjä sekä palokatkotuotteiden maahantuoja Caupo Group halusi Rakennustoimisto Aloselle tarjota. Jyväskylän keskustaan oli nousemassa 92 vuokra-asunnon uudiskohde.  

  • Vastasin Alosen tarjouspyyntöön kiinteähintaisella urakalla. Kävimme läpi, miten työmaa kanssamme konkreettisesti etenee, miten toteutamme palo-osastojen välisten aukkojen ja talotekniikkaläpivientien tiivistyksen, paloeristyksen ja palokatkojen kannakoinnin. Tarjosimme kokonaisuutta kiinteään urakkahintaan, Caupo Groupin palotekninen asiantuntija Arto Pursiainen taustoittaa.

Laadun ja kustannustehokkuuden puntaroinnin jälkeen kiinteä urakkahintamalli vakuutti Alosen. Palokatkojen osalta työt aloitettiin kuluvan vuoden tammikuussa.

  • Urakoitsijoille on ajan saatossa kertynyt kokemuksia käytännöistä, joissa työlle annetaan alussa tietty hinta, joka sitten kasvaa töiden edetessä. Lisätyöveloitusten perusteluna on usein se, että ”palokatko on niin hankalassa paikassa”. Tosiasiassa palokatkot ovat lähes aina hankalissa paikoissa. Laadun tekeminen lähtee asenteesta, Caupon Pursiainen muistuttaa tietäen, että aika alkaa olla kypsä uudelle ajattelulle ja kiinteähintaisille urakoille.
Jyväskylän Ortopediatalot Vaasankadulla

Laatua läpi projektin

Ortopediatalojan työmaalla oli aluksi havaittavissa epäröintiä valitun palokatkourakoinnin toteutustapaan. Pian tekemisen laatu ja hyvä kommunikaatio projektin eri toimijoiden suuntaan vakuuttivat; kustannustehokkainta ja laadukkainta on tehdä asiat kerralla kuntoon.

  • Ei pääse käymään niin, että kun ilmanvaihtokanavia varten on saatu läpiviennit, sähkömies onkin ehtinyt vetää eteen kaapelihyllyä – tehdään siis asioita väärässä järjestyksessä ilman aloituspöytäkirjan suunnitelmallisuutta. Jos jossain kohteessa sitten pitää palokatkojen vuoksi purkaa jo sisäkattoakin, kustannuksia taatusti syntyy, Caupon Pursiainen antaa esimerkin.

”Lisätyöveloitusten perusteluna on usein se, että ´palokatko on niin hankalassa paikassa´. Tosiasiassa palokatkot ovat lähes aina hankalissa paikoissa”

Palo-osastointi on yhtä varma kuin sen heikoin lenkki. Näitä heikoimpia lenkkejä ovat eritoten osastoivien rakennusosien seinien ja välipohjien läpiviennit, vesi- ja viemäriputket, ilmanvaihtokanavat ja sähköjohdot. Jyväskylän Ortopedian kerrostaloissa palokatojen asentaminen aloitettiin paloteknisistä kuiluista.

  • Ensimmäiseksi toteutettiin kuilujen ylä- ja alapäät. Näin toimien rakennusliike pystyi koko ajan työskentelemään viiveettä oman työmme ohessa, Kata Safety Oy:n palokatkoasiantuntija Joni Rahunen kertoo.
Valmistumaisillaan oleva palokatko tekniikkakuilun yläpäähän.

Palokatkojen suunnittelu ja toteutus on ammattilaisten hommaa. Tahallisia laiminlyöntejä ja välinpitämättömyyttäkin ajoin kentällä näkyy, mutta varsin usein kyse on tiedonpuutteesta.

  • Olemme valppaina kenttätyössä alusta lähtien; tietoa palokatkoista, niiden suunnittelusta, asennuksesta, käytettävistä materiaaleista ja ylläpidosta tarvitaan, Rahunen ja Pursiainen tietävät.
  • Kun työmaalle mennään, niin aloituskokouksessa määritellään läpimenoreiät sekä kannake-etäisyydet ja sovitaan työn vaiheistuksesta. Näin toimien ja hyvän kommunikaation merkitys tiedostaen tekemisestä voidaan karsia pois turhat kustannukset, Arto Pursiainen ja Joni Rahunen tiivistävät onnistumisen taktiikan.

Dokumentaation merkitys

Jyväskylän vuokrakerrostalojen osalta Kata Safety ja Caupo ovat kohteiden myötä saaneet reippaasti kehuja. Kiitos antaa myös Rakennustoimisto Alosen työnjohtaja Tapani Hämäläinen:

  • Kohteella käynyt Develon rakennusvalvoja oli käynnillään vaikuttunut palokatkotöiden laadusta ja etenemisestä. Ja vaikuttuneita olemme olleet me muutkin. Meni tämän projektin myötä kyllä ymmärrykseen, että palokatkotyöt ovat rakentamisessa erikoisosaamista, johon meidän muiden ei pidä mennä puuttumaan, Hämäläinen kiteyttää.

Sekä Caupo että Kata Safety korostavat palokatkoasennusten dokumentoinnin merkitystä. Dokumentaatio antaa varmuutta myös rakennuskohteen valvojalle, joka kohteesta on vastuussa.

Palokatkojen työmaan aikainen dokumentointi on kaiken a ja o.
  • Joka ikinen palokatko dokumentoidaan. Tiedetään, mitä on tehty, miten on tehty ja kuka teki. Dokumentaatiossa näkyvissä on kaikki sekin, mikä rakentamisen edetessä jää piiloon. Dokumentaatiosta saimme kiitosta, vaikka lopulta kyse ei ole sen kummemmasta, kuin että teimme sen, mitä olimme luvanneet, Joni Rahunen kuittaa.

Kata Safetyn Joni Rahuselle Caupon Pursiainen antaa kiitosta myös taidosta kehittää sovellusta.

Digitaalisuus on nykyaikaa myös palokatkoammattilaisille Caupo käyttää sähköistä Dotag-raportointityökalua. Dotag keskustelee sujuvasti rakennusyhtiön käyttämän Congrid-järjestelmän kanssa.

  • Työmaalla digityökalujen pitää olla sujuvia ja helppokäyttöisiä, jotta kentällä työskentelevä palokatkoasentaja pystyy tekemään helposti tarvittavat muutokset dokumentaatioon. Tässä kohdassa Kata Safetyn Joni Rahunen on näyttänyt sovelluskehittäjän taitojaan – olemme saaneet häneltä vinkkejä siihen, miten raportointityökalusta voidaan tehdä vieläkin ketterämpi. Kumppanuus toimii siis tälläkin tasolla, Caupon Arto Pursiainen iloitsee.  

Muita referenssejämme

Katso kaikki referenssit

Isännöitsijä Mikko Myllymäki, THR Palvelu Oy

Kun asiakkaat ovat valtakunnallisesti toimivia kiinteistösijoittajia, kiinteistömanagerin kumppaniverkostolta vaaditaan timanttista osaamista ja asiakaslähtöistä ajattelua. Juuri siksi THR Palvelu Oy valitsi väestönsuojien tarkastusten ja huoltojen sekä palokatkojen asiantuntijakumppaniksi Kata Safetyn.

Tutustu referenssiin

Siun soten ympäristöterveys otti säteilyn haltuunsa

Kun Siun soten ympäristöterveyden väki päivitti lakisääteistä häiriötilannesuunnitelmaansa, tunnistettiin tarve säteilyn ja säteilymittauksen koulutukseen.

Tutustu referenssiin

Katso kaikki referenssit