Murupolku-navigointi

Väestönsuojat

Tarkan euron PKO ei tuhlaa, vaan pitää väestönsuojansa tiptop-kunnossa

Noin 250 000 neliötä ja 90 kiinteistöä eri puolilla Pohjois-Karjalaa – kauppa- ja liiketiloja, hotelleja, ravintoloita ja pysäköintitiloja. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan muhkeaan kiinteistömassaan kuuluu myös kymmeniä väestönsuojia. Niiden huolloista ja tarkastuksista huolehtii joensuulainen Kata Safety Oy.

Noin 250 000 neliötä ja 90 kiinteistöä eri puolilla Pohjois-Karjalaa – kauppa- ja liiketiloja, hotelleja, ravintoloita ja pysäköintitiloja. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan muhkeaan kiinteistömassaan kuuluu myös kymmeniä väestönsuojia. Niiden huolloista ja tarkastuksista huolehtii joensuulainen Kata Safety Oy.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kiinteistöissä on tällä hetkellä 30 väestönsuojaa.  Esimerkiksi Prismassa sekä Sokoksen ja Vaakunan kortteleissa väestönsuojia on useita. Myös parhaillaan rakenteilla olevaan Sirkkalan pysäköintitaloon väestönsuojia on rakennettu kaksin kappalein.

  • Laki velvoittaa kiinteistön omistajaa huolehtimaan väestönsuojien tarkastuksista ja huolloista, ja PKO toimii lain mukaan, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoinen muistuttaa.
PKO:n rakennuttama Joensuun toriparkki valmistui lokakuussa 2018. Lähes 400 autopaikan lisäksi toriparkkiin rakennettiin myös väestönsuojat
PKO:n rakennuttama Joensuun toriparkki valmistui lokakuussa 2018. Lähes 400 autopaikan lisäksi toriparkkiin rakennettiin myös väestönsuojelutilat. (Kuva: PKO)

Stoppi turhille kuluille

Väestönsuojan laitteiden kuten ilmanvaihtokoneiston toimintakunnon varmistamiseksi laitteisto on huollettava vuosittain ja tarkastettava kymmenen vuoden välein. Tarkastuksesta on laadittava pöytäkirja, johon tehdyt toimenpiteet kirjataan laitekohtaisesti. PKO:lla väestönsuojien tarkastukset ja ylläpito ovat tärkeä osa kiinteistöjen huolto-ohjelmaa. Viisas varautuja taklaa turhia kuluja säännöllisillä tarkastuksilla ja huolloilla.

  • Ylimääräisiltä kustannuksilta vältytään, kun väestönsuojien ylläpito hoidetaan suunnitelmallisesti, kiinteistöpäällikkö Lehikoinen kiteyttää.

Reistailevia viemärinsulkuventtiilejä, toimimattomia ilmanvaihtolaitteistoja, jumiutuneita laakereita. Moni näistä rikkoontumisista voidaan välttää ajoissa tehdyillä huoltotoimilla. Vaan jos huoltoja ei ole määräaikoina tehty eivätkä voiteluaineet ole kiertäneet koneistoissa, niin edessä voi olla pienten huoltokustannusten sijasta tuhansien eurojen remontti. Ylimääräinen lasku esimerkiksi yhden suojapuhaltimen vaihtamisesta on hyvinkin 7 000 euroa. Ja mitä enemmän väestönsuojatiloja on, sitä suuremmiksi kertautuvat myös turhat menot.

Pitkälle vietyä yhteistyötä

Ison kiinteistömassan ylläpitoon PKO tarvitsee monenlaisia ammattilaisia. Vuosittain lähes 100 000 jäsenensä omistama kuluttajaosuuskunta ostaakin asiantuntijatyötä lukuisilta pohjoiskarjalaisilta palveluntuottajilta. Kata Safetyn ja PKO:n yhteistyö käynnistyi noin vuosi sitten.

  • Väestönsuojien tarkastuksia oli tulossa jälleen meillekin. Kata Safetyn kanssa sovittiin ensin yksi tarkastuskohde. Se homma hoitui niin vaivattomasti ja tehokkaasti, että yksittäisten tarkastusten ostamisen sijasta päädyimme kiinteämpään yhteistyöhön, Jani Lehikoinen kertoo.

Sittemmin yhteistyötä on edelleen syvennetty. Kata Safety huolehtii PKO:n kiinteistöjen väestönsuojien tarkastuksista sekä huolloista ja kirjaa tehdyt toimenpiteet suoraan PKO:n sähköiseen huoltokirjaan.

  • Yhteistyön ulottuminen sähköisiin kirjauksiin asti on meille iso apu – homma hoituu ilman turhia välikäsiä. Kaikki tarpeellinen tulee kirjatuksi, ja järjestelmä muistuttaa automaattisesti, kun seuraava huollon ajankohta lähestyy, Lehikoinen havainnollistaa.

Tärkeä osa varautumista

Väestönsuojat ovat tärkeä osa varautumista – suoja räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta, rakennussortumilta, paineaalloilta, kemiallisilta taisteluaineilta ja ionisoivalta säteilyltä. Sellainen suoja on tälläkin hetkellä olemassa miljoonille suomalaisille. Vuoteen 2013 mennessä Suomeen oli rakennettu noin 50 000 erillistä väestönsuojaa.

Vaan mitä tapahtuu väestönsuojissa normaaliaikana? Esimerkiksi PKO:ssa väestönsuojatilat palvelevat muun muassa sosiaalitiloina ja väliaikaisina säilytystiloina. Monessa taloyhtiössä taasen väestönsuojaa käytetään esimerkiksi yhteisenä kerhohuoneena ja vaikkapa kuntosalina. Tilojen monikäyttöisyys onkin vallan mainio asia, kunhan tila on kriisin sattuessa otettavissa varsinaiseen suojakäyttöön 72 tunnin sisällä.  

Muita referenssejämme

Katso kaikki referenssit

Väestönsuoja kuntoon – varusteita ja viestiyhteyttä unohtamatta

As Oy Jyväskylän Kotikoivussa väestönsuoja päätettiin panna kuntoon osana taloyhtiön kokonaisturvallisuutta. Käytännön toteutuksesta huolehti Kata Safety. Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Lajunen kertoo, millaisia varautumisen ja turvallisuuden toimenpiteitä vuonna 2000 valmistuneessa yhtiössä tehtiin - GSM-passiiviantennin asennusta myöten.

Tutustu referenssiin

Puutteet palokatkoissa yllättivät

Vaikka kyseessä oli uudehko kerrostalokohde, As Oy Jyväskylän Kotikoivusta paljastui palokatkokartoituksessa puutteita. Suurin riski piili portaikon tekniikkakuilussa, jossa kerrosten välillä ei ollut lainkaan asianmukaisia palokatkoja. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Lajunen kertoo, millaisia korjaustarpeita vuonna 2000 valmistuneen talon palokatkoissa tehtiin, miten asukkaat ja osakkaat osallistettiin tekemiseen ja miten yhteistyö Kata Safety Oy:n kanssa sujui.

Tutustu referenssiin

Katso kaikki referenssit