Murupolku-navigointi

Säteilymittarit

Säteilymittarit – check!

Suuronnettomuus, kriisitilanne, jopa sota. Nämä kaikki ovat tilanteita, joihin Suomen 22 pelastuslaitosta varautuu joka ikinen päivä. Pohjois-Savon ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksissa osa varautumista on kuluvana vuonna ollut säteilymittareiden tarkastus ja huolto. Serviisin kumpaisellekin pelastuslaitokselle tuottaa Kata Safety Oy.

Pohjois-Savon pelastustoimen alueeseen kuuluvat Ylä-Savon, Koillis-Savon, Kuopion, Sisä-Savon ja Varkauden seutukunnat. Pelastuslaitoksen alueella toimii noin 30 paloasemaa.  Pohjois-Savon pelastuslaitoksen valmiuspäällikön Antti Haatajan mukaan säteilymittareita pelastuslaitoksen toimialueella on riittävästi.

  • Niin – kaiken varalta meillä on enemmän säteilymittareita kuin paloasemia, jotta toimintakyky on varmasti kaiken aikaa turvattu.

Pohjois-Savossa mittareiden edellisestä tarkastuksesta ehti juuri kulua säädetyt viitisen vuotta. Ajankohtaisen tarkastustyön tekijän valinnassa Katalla oli valmiuspäällikön mukaan selkeä valtti puolellaan.

  • Sinällään mittareiden mahdollisia tarkastajia on moniakin, mutta Kata Safetyllä on myös kyky korjata mahdolliset viat. Kun tarvittava huolto ja korjaus voidaan tehdä heti tarkastuksen yhteydessä, säästyy aikaa ja kustannuksia, Haataja summaa.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen säteilymittarit kulkevat tarkistukseen ja huoltoon paloasemittain postin ja matkahuollon kautta.

”Kiire tuli, Kata jousti”

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen alue ulottuu yhdeksään kuntaan Parikkalasta Luumäelle. Paloasemia alueella on kolmisenkymmentä. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Tuomas Pylkkänen kiittää Kata Safetyä ripeästä reagoinnista.

  • Tiedossa oli, että säteilymittareiden tarkistuksen ajankohta oli lähellä. Sitten tuli vähän kiirekin, kun koronan pirulainen osui sotkemaan hetkeksi suunnitelmia. Vaan Kata reagoi nopeasti ja joustavasti, saatiin tarkistetut mittarit nopeasti jakoon.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen säteilymittarien tarkistusurakka aloitettiin varastossa olevista mittareista. Mittareita toimitettiin Katan tehtaalle muutamissa suuremmissa erissä.

  • Kuljettaminen onnistui mainiosti, koskapa pari työntekijäämme asuu Pohjois-Karjalassa.

Tiheä turvaverkko

Kun onnettomuus uhkaa tai tilanne on jo päällä, pelastuslaitokset sanamukaisesti pelastavat hoitamalla vuosittain noin 100 000 tehtävää tulipaloista liikenneonnettomuuksiin, luonnononnettomuuksista ihmisten ja eläinten pelastamiseen.

  • Varautuminen on pelastustoimen perustyötä, mutta tätä varautumispuolta suuri yleisö tuntee turhan vähän, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Antti Haataja sanoo. Säteilymittareitakaan harva tulee normaaliarjessaan ajatelleeksi.

Vaan pelastuslaitoksissa säteilymittareiden tärkeys on visusti tiedossa. Uhkasipa vaara ydinvoimalasta tai vaikka radioaktiivisten aineiden kuljetuksesta, säteilyä ei voi nähdä, haistaa tai maistaa – säteily todetaan mittaamalla.

Muita referenssejämme

Katso kaikki referenssit

Isännöitsijä Mikko Myllymäki, THR Palvelu Oy

Kun asiakkaat ovat valtakunnallisesti toimivia kiinteistösijoittajia, kiinteistömanagerin kumppaniverkostolta vaaditaan timanttista osaamista ja asiakaslähtöistä ajattelua. Juuri siksi THR Palvelu Oy valitsi väestönsuojien tarkastusten ja huoltojen sekä palokatkojen asiantuntijakumppaniksi Kata Safetyn.

Tutustu referenssiin

Tarkan euron PKO ei tuhlaa, vaan pitää väestönsuojansa tiptop-kunnossa

Noin 250 000 neliötä ja 90 kiinteistöä eri puolilla Pohjois-Karjalaa – kauppa- ja liiketiloja, hotelleja, ravintoloita ja pysäköintitiloja. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan muhkeaan kiinteistömassaan kuuluu myös kymmeniä väestönsuojia. Niiden huolloista ja tarkastuksista huolehtii joensuulainen Kata Safety Oy.

Tutustu referenssiin

Katso kaikki referenssit